poniedziałek, 22 maja 2017

PIECZONE BIAŁE SZPARAGI



Zdecydowanie wole zielone szparagi. To zdaje się pierwszy wpis na blogu z przepisem na białe szparagi. Dla mnie są idealne do zup. Można z nich wyczarować na prawdę, fenomenalną i elegancką zupę krem. 
Białe szparagi są równie smaczne takie po prostu. Lubie je grillować lub zwyczajnie piec w piekarniku. To zdecydowanie prostszy i szybszy sposób na ich skonsumowanie. 
Dlatego jeśli mieszkacie w okolicy Poznania, gdzie odkąd pamiętam w maju jest wysyp białych szparagów korzystajcie! 




1 pęczek białych szparagów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy szczypta soli

bułka tarta lub mielone orzechy
oliwa 
listki oregano



❤ Szparagi umyj, przełam w zdrewniałym miejscu i obierz.

❤ Przenieś do żaroodpornego naczynia. 

❤ Skrop sokiem z cytryny, oliwą i posól.

❤ Piecz w 170-180 stopni przez 20-30 minut.

❤ Na patelni zmieszaj 2 łyżki oliwy z 2 łyżkami bułki tartej.

❤ Upieczone szparagi posyp bułką tartą i świeżym oregano. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly